Енергоефективність - питання національної безпеки

Сьогодні в світі, який швидко змінюється, будь-якій державі потрібно повсякчас доводити свою конкурентоздатність. Для цього ключовим є озброєність новітніми технологіями та вміння модернізувати ту інфраструктуру, яку ми отримали у спадок від минулих поколінь. Україна в житловому, комунальному секторі й досі використовує радянські напрацювання 40-річної давнини та потребує швидкого їх оновлення.

В процесі модернізації одним із пріоритетів мусить бути підвищення рівня енергоефективності. Достатньо оглянути будь-який спальний район середньостатистичного міста, аби переконатись, що в Україні енергію використовують надто неекономно. Наші енергетичні витрати в 5 разів більші, порівняно з Великобританією, вчетверо порівняно з Туреччиною, та втричі порівняно з Польщею.

Враховуючи, що на 100% країна не забезпечує себе енергоресурсами, питання ефективності переходить в площину національної безпеки. Уряд Володимира Гройсмана демонструє розуміння глибини та важливості цієї проблеми. Принаймні, таке враження складається під час вивчення бюджетних пропозицій Кабміну в частині енергозбереження та енергоефективності.

Головною новацією наступного року мусить стати створення та запуск діяльності Фонду енергоефективності, який акумулюватиме в собі державні кошти, а також ресурси міжнародних фінансових організацій. Саме цей Фонд стане флагманом змін, який дозволить модернізувати наше житлове господарство.

800 мільйонів гривень, які держава спрямує до Фонду енергоефективності – це саме ті кошти, які раніше йшли на дотацію «Нафтогазу» для покриття різниці між цінами на газ:ринковою та тою, за якою він продавався населенню. Раніше ці кошти не працювали на оновлення, а лише підтримували функціонування енергетичної галузі. Тепер завдяки Фонду енергоефективності вони підуть на конкретні мікропроекти по всій території України.

Міжнародні фінансові організації наповнять касу фонду ще на 3 мільярди гривень. Це дозволить на повну потужність розгорнути програму підтримки усіх, хто бажає модернізуватись. Клієнтами фонду зможе стати бідь-який громадянин чи об ’ єднання власників, наприклад, ОСББ. Механіка дій буде такою: клієнт обиратиме одну з форм фінансової підтримки, яку надаватиме Фонд, подаватиме заявку й план робіт та через банк отримає допомогу. Однією з найпоширеніших форм такої допомоги будуть так звані «теплі кредити». На їх фінансування вже передбачено 400 мільйонів гривень.

Фактично в Україні за прикладом наших західних сусідів створюється новий ефективний інструмент для інвестування в енергетичну безпеку держави. Причому, інвестування відбуватиметься на мікрорівні: кожен будинок чи домогосподарство саме вирішуватиме, чи цікава йому така пропозиція. Проте, очевидно, що в умовах дорожчання енергоресурсів попит на заощадження буде тільки зростати.

Результатом тривалої роботи Фонду енергоефективності стане зменшення витрат кожної родини на опалення житла. Платіжки за комуналку більше не шокуватимуть людей, а займатимуть лише прийнятну частку у витратах сімейного бюджету. Іншим позитивним наслідком буде створення нових робочих місць в сфері малого та середнього бізнесу, який візьме на себе виконавчий тягар проведення модернізаційних робіт.

Аби все це практично запрацювало потрібно солідарна воля уряду да парламенту. Уряд мусить наповнити Фонд енергоефективності фінансовим ресурсом, без якого ця структура не матиме перспектив. Парламент же повинен ухвалити цілий пакет законів, які дадуть можливість механізму запуститись. Це, зокрема, законопроекти «Про Фонд енергоефективності», «Про особливості права власності в будинку», «Про житлово-комунальні послуги», «Про енергоефективність будівель», «Про комерційний облік».

Вважаю, що депутатам різних політичних сил хоча б на деякий час варто «закопати сокиру війни», щоб дати країні надію на оновлення.Адже питання енергоефективності стосується усіх: без різниці соціального стану та статків. В світовій боротьбі за виживання перемагають лише ті, хто вчасно змінюється й трансформується у відповідності до потреб часу. Ми цей момент відтягували надто довго тому вже не маємо коли роздумувати, мусимо діяти негайно, рішуче та результативно.  

Ірина Суслова, народний депутат України

Telegram copy Facebook Instagram

E-mail:
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Телефон:
+38 (068) 484 18 69
ВСІ ПРАВА ЗАХИЩЕНО © 2017 LLC BIS-SOFT